2009. július 14., kedd

Kati és a szabad gépi tűzés, első lecke

Ezer éve vettem nagy lelkesen egy tűt szabad gépi tűzéshez, de azóta sem volt bátorságom kipróbálni. Szintén elég régen, belefogtam egy falvédőbe Bazsának, már tűzni is elkezdtem a fák körvonalait. Elég nehéznek bizonyult a nagy falvédőt forgatni a varrógép alatt, így azt találtam ki, hogy mindig eltépem a szálat, és csak egy irányba varrok. Utána persze babrálni kellett a csomózással, és elég időigényessé vált. aztán sokáig nem volt időm varrni. De most! Eljött az idő és arra jutottam ha szabad gépi tűzéssel csinálnám a tűzést, sokkal gyorsabban menne. Ma volt egy órám egyedül itthon, így nekifogtam a gyakorlásnak. Még kicsit lassan mozgatom az anyagot így nagyon aprók az öltések (vagy túl gyorsan hajtom a gépet, de ezt nem sikerült még finomítanom), illetve nagyon zajos ahogy a rugó dolgozik, ezért alvásidőben nem tudom majd csinálni sajnos.
Így néz ki a talp (Előtérben egy áldozatul esett tű, mert úgy vettem észre, könnyen kirázódik a talp is és a tű is. Ti milyen sűrűn húztok utána?)

És a gyakorlások :-)





(a Kata... után görbítettem a tűt...)

8 megjegyzés:

Zelnice írta...

A régi gépemen én is próbálkoztam ezzel a rugós talppal, de feladtam, mert ugyanez volt, törte a tűket sorba és rondán dolgozott. De állítólag gyönyörűen lehet szabadgépitűzni bármely géppel bármi extra nélkül, ha kikapcsolod (elsüllyeszted) az anyagtovábbítót és....a többit nem tudom, csak azt h. csinálják így is. Mártanéni ennek nagymestere, kérdezd bátran.

Körmi írta...

Én most vettem egy ilyen talpat...már nagyon "megkívántam" másoktól a kukacolást...de ajajjj nem megy!!!... nem lesz egyenletes ill. vagy nagyon apró, vagy nagyon nagy az öltés :( ...a gyakorlást azt mindenki emlegeti, de én azért hajlok arra is, hogy ehhez kell érzék is, vagy a sok gyakorlással ráérez az emberlánya??!! ... reménykedjünk! :D

UKati írta...

Violini: NEkem azt mondták, hogy ha nincs ez a rugó (tehát csak leengedem az anyagtovábbítót) akkor azért fogok tűt törni, mert olyankor is tolni akarom az anyagot, amikor a tű lent van. De még nem próbáltam, most majd kifogom :-)

Körmi: Nekem is elég aprók, vagy nagyon nagyok lettek az öltések. A pedál finom nyomására is rá kellene érezni, hogy ne járjon olyan gyorsan a tű. Azt hallottam a nagyoktól, hogy zenére kell tűzni, akkor egyenletes ritmusra mozgatod az anyagot. Majd együtt gyakorolunk!

FKriszti írta...

Én is az anyagtovábbító kiiktatásával kukacolok.Még soha nem törtem el a tűt(lekopogom).Igaz néha valóban hol nagy,hol kicsi lesz az öltés,de tökéletesen elégedett vagyok vele.Sok gyakorlás a titka !!!!!!!:O)

UKati írta...

Kriszti!
Megygógyult a varrógépem, és mivel ki kellett cserélni benne a bobintartót (jó drága volt), nincs kedvem a szuper varrótlappal újra kísérletezni, viszont kipróbáltam a leeresztett anyagtovábbítóst. Tűt nem törtem, de tiszta hurok lett az alja, akármennyire próbáltam a felső szálat feszesre venni. Igaz a talpat felelemltem, mert különben nem tudtam az anyagot mozgatni. Te hogy csinálod? Felemelt talppal?

Bartók Emese írta...

Sziasztok!
Még csak ismerkedek a technikával,de nem tudom elképzelni hogy szerelik fel a talpat.Mutatna valaki egyett hogy van felfüggesztve,üzem képesen?
Köszi!

Unknown írta...

Sziasztok!
Remélem még olvassa valaki ezt...
Nemrég találkoztam ezzel a csodaszép technikával és olyan egyszerűnek tűnt...Csak épp...
Csak épp a gépemmel hiába fedem le a kelmetovábbítót, nem megy. A felső szállal szépen felhúzom az anyag fölé a cérnát, de onnantól kezdve rángatnom kell az anyagot, becsomósodik a felső szál alul, egyszerűen nem értem mit tehetnék.
Annyira csalódott vagyok, nem hiszem el, hogy annyira bonyolult lenne, tutira csak valami apró beállítás vagy trükk van (nemrég vettem egy Singer traditon-t, lelkesen várja, hogy dolgozzak érdemben rajta).
Nem tudna valaki segíteni mit rontok el, vagy mit próbáljak meg?
Köszönöm előre is!

Névtelen írta...

http://nemcsaktaska.blogspot.com/2011/10/kukacolas-szabad-gepi-tuzeselso.html