2009. május 9., szombat

Kislánykalap leírásaKözkívánatra itt a kalap szabásmintája és leírása. A pdf szabásminta letölthető innen, igaz finnül, de alant a fordítás. Az ottobre design oldalán egyébként sok szabásminta angolul is fent van, de ezt nem találtam meg.

Mielőtt kiszabnád a darabokat, nézd meg, hogy a kinyomtatott oldal alján lévő négyzet oldalai 5x5 cm-esek legyenek. Ha beállítod a nyomtatót 100%-ra, akkor jó lesz, nekem kicsit kicsinyíteni akarta magától. Varrásráhagyás nincs a mintában, ennek megfelelően szabjátok ki.

Kalap
Fejkörméret 48-50-52-54 cm

Hozzávalók
- 20 cm vászon a színéhez
- Kisebb darab vékony anyag a béléshez (én kifordítósra csináltam, így ehhez is 20 cm kellett)
- 15 cm közbélés (én ezt nem használtam, mert a karimát is „béléssel” csináltam)

Miből mennyi kell
- kalaprészből 6 + 6 (színe + bélés)
- karimából 4 (színe)
- fülvédő 4 (színe) (én fülvédő nélkül csináltam)

Kiszabás
Varrásráhagyás nincs a szabásmintában! Vágd ki a megfelelő számú darabot. Megkötőnek szabj ki két 3,5 x 35 cm-es darabot. A karima darabjaira vasald rá a közbélést (én ezt kihagytam amiatt, hogy ezt is kétszínűre csináltam).

Összeállítás
3-3 darabot kell összevarrni a kalap darabjaiból, majd a két felet összevarrni. Tűzésről is beszél, de azt nem értem, hogy hol, talán a varrásráhagyásokat dolgozza el úgy, hogy hozzátűzi a kalaphoz. Ugyanígy a bélést is össze kell varrni, de hagyjatok nyílást a kifordításhoz.

Karima
Párosával varrd össze a karima darabjait kívülről befelé (?). Tűzd meg azonos távolságonként körbe (ez előtt én, mivel ezt is két rétegből csináltam, összevarrtam a teljes karimát, kifordítottam és levasaltam, és utána tűztem). Férceld a karimát a kalap színéhez, színt színre fordítva.

Fülvédő
Ha csinálsz fülvédőt, akkor most készítsd el a megkötőket. (Én megvasaltam mintha ferdepánt lett volna, és hosszában végigvarrtam). Gombostűzd a fülvédő darabjaihoz.
A fülvédő darabjait színt színre fordítva varrd össze, fordítsd ki és varrd körbe a szélénél. Tűzd a kalaprészhez úgy, hogy a fülvédőn lévő jelölés essen a karima varrásához (ha jól értem :-) ).

Összeállítás
Varrd össze a kalap két „színét” színt színre fordítva úgy a pereménél, hogy a karima belülre kerüljön. Fordítsd ki és a varrásráhagyást tűzd a kalap oldalára. Varrd össze a nyílást.

Remélem sikerült érthetőre lefordítanom, de amúgy nem túl komplikált. Szóljatok, ha javítsak valahol :-).

1 megjegyzés:

lomaquilt írta...

Kösz szépen a leirást. Ha megkötő nélkül csinálom, lejön a fejéről? Nekem fiam vannak és most van lány unokám. Lengyelországban láttam, minden kisgyerek kendőt hordott, amit hátul kötöttek meg és a háromszögbő pedig csomót. Igy olyan volt mint egy sapka.